zaterdag 23 februari 2008

De tijdslijn van de topklasse

De KNVB is nu al jaren aan de slag om de topklasse gedaan te krijgen, maar stuit daarbij steeds weer op massale tegenstand van met name de zaterdaghoofdklassers maar ook veel zondaghoofdklassers en ook de BVO's.

Helemaal terug in de historie (zie uitgebreid overzicht) kom je op 1971 uit. Het jaar waarin de 2e divisie betaald voetbal (alleen zondagvoetbal) vanwege gebrek aan levensvatbaarheid ten grave wordt gedragen en het gat tussen het betaald voetbal en het (zondag)amateurvoetbal vergroot wordt.

Zowel in 1981 als in 1993 wordt een voorstel weggestemd. Rond die tijd wordt het hoogste niveau bij de zaterdagamateurs uitgebreid naar 3 klassen, waarmee er een zekere verwatering van kwaliteit optreedt.

Eind jaren 90 worden de pogingen intensiever, waarbij ook vreemde voorstellen als spelen op vrijdagavond aan de orde komen.
De laatste poging stamt uit begin 2006 (zie mijn column als reactie destijds) die strandt na massaal verzet van de hoofdklassers. Er werd destijds door de KNVB gesteld dat de topklasse voorlopig niet meer aan de orde zou zijn, maar in 2007 loopt alweer het volgende onderzoek naar de haalbaarheid van de topklasse. Dit mondt uit in een rapport met erg veel open einden en erg veel theoretisch gepuzzel over mogelijke degradatie/promotie-regelingen; het meest heikele punt van de topklasse.

Vervolgens gaat de KNVB "on tour" in den lande om het idee aan de man te brengen en meningen te peilen. Bij vrijwel alle 8 sessies is de overheersende sfeer negatief over de komst van de topklasse.
Voor de tour laat Henk Kessler zich uitgebreid interviewen in het NRC, waarbij hij aangeeft dat de topklasse er wat hem betreft hoe dan ook moet komen.
Tijdens de tour worden ook Van Basten en Cruijf ingezet om dit te onderstrepen, waarbij Cruijf wel terloops opmerkt dat er toch eerst wel heel veel problemen overwonnen moeten worden.

17 maart a.s. wordt op basis van de tour het definitieve concept gelanceerd door de KNVB. Daarbij lijkt de KNVB in te gaan zetten op optie 3b, maar de clubs lijken een voorkeur te hebben voor optie 0B (geen topklasse maar wel uitbreiding naar 14 clubs per competitie)
31 mei moet het definitieve besluit worden genomen. Merkwaardig genoeg is dat ook de sluitingstermijn van de overschrijvingen in het amateurvoetbal.
Vlak daarna wordt er besloten over de mogelijke sanering van het betaalde voetbal, waarbij de besluit over de topklasse ongetwijfeld waarschijnlijk een grote rol gaat spelen. Dit geeft m.i. ook aan dat het daar de KNVB om te doen is met het instellen van de topklasse: het moet een soort intensive care voor noodlijdende BVO's worden.
Seizoen 2008-2009 dienen de clubs zich op basis van de ranglijst van dat seizoen te kwalificeren voor de topklasse.
Seizoen 2009-2010 moet de topklasse in werking gaan.

Maar zover is het nog lang niet.

De grote vraag is of de KNVB weer bakzijl moet halen of gaat de KNVB het plan er doordrukken tegen de zin van de clubs in, waarmee de KNVB dan wederom aantoont niet namens de clubs te opereren maar vanuit zichzelf. Want dat laatste is het meest opvallende aan de hele geschiedenis; het zijn steeds plannen uit de koker van de KNVB en niet opgesteld in gezamelijk overleg met de clubs en in het belang van die clubs. En dat zorgt automatisch voor sceptis en wantrouwen. Zou de KNVB het dan nooit leren?

Geen opmerkingen: