woensdag 27 februari 2008

WAAROM topklasse? - wie van de drie -

Waarom wil de KNVB de topklasse zo graag dat het zoveel pogingen over zoveel jaren waagt en daarbij steeds het eigen imago schaadt door de eigen leden de stuipen op het lijf en tegen zich in het harnas te jagen?
Kan al deze energie niet beter worden besteed en waren er geen simpeler en effectievere manieren om tot "kwaliteitsverbetering van het amateurvoetbal" te komen zoals de huidige reden heet die de komst van de topklasse moet verklaren?

Dat zijn toch 2 lijvige vragen waar menig betrokkene zich het hoofd over kan breken.
Ik zal hierbij een poging wagen om helderheid te scheppen in het mistige rookgordijn dat door de KNVB inmiddels is aangelegd rondom de topklasse.

De volgende 3 hoofdredenen doen de ronde en de grote vraag is Wie van de 3?:
  • kwaliteitsverbetering van het amateurvoetbal
  • druk van de FIFA en NMA dat er aansluiting moet komen tussen amateurs en BVO's
  • de problemen oplossen van het zorgenkindje Eerste divisie
Allemaal plausibele redenen lijkt het. LIJKT HET, want met wat gezond verstand kun je er zo twee wegstrepen en dan blijft er maar 1 over.

Kwaliteitsverbetering van het amateurvoetbal
Dat suggereert dat het amateurvoetbal kwalitatief tekort komt. Natuurlijk is het wel zo dat het topzondagamateurvoetbal te weinig publieke belangstelling heeft, maar dat is ook niet zo vreemd als je moet concurreren met het betaaldvoetbal.
Wat het topzaterdagamateurvoetbal betreft lijkt de situatie toch best gezond en heeft men over publieke belangstelling en achterban over het algemeen niet te klagen.
En is de kwaliteit van de eerste divisie dan zo geweldig hoog dat er veel verbetering valt te verwachten van een niveau daaronder? Nee, zoveel ruimte voor verbetering is er dus in de praktijk niet. Kwaliteitsverbetering van het amateurvoetbal kan alleen als de kwaliteit van het voetbal in de eerste divisie ook omhoog gaat.

Ik kan geen enkele onderbouwing vinden dat de kwaliteit omhoog gaat, maar ik zie wel kwaliteitsverminderende factoren zoals meer kans op hooligans, hekken om het veld, nog groter spelersverloop (dus minder clubvoetballers), minder kansen voor eigen jeugd etc. Want vooral dat is kwaliteit en dat zijn met name de kwaliteitsaspecten die het amateurvoetbal zo aantrekkelijk maakt en waarom toeschouwers bij deze wedstrijden komen kijken.

Druk van de FIFA en NMA
De druk van de FIFA is een aloud argument dat al jaren gebruikt wordt. Het is niet duidelijk hoe concreet die druk van een voetbalbond op grote afstand is en hoe hard de FIFA dit gaat spelen evenmin. Het lijkt meer op een goedbedoeld advies dan een verplichting voor de KNVB.

De (toekomstig te verwachten?) druk van de NMA is een nog vreemder verhaal. Waarom zou de NMA zich bezig gaan houden met een tak van sport waar concurrentie letterlijker is dan waar dan ook; de concurrentiestrijd wordt immers ieder weekend op het veld wordt uitgevochten. En waarom heeft dit betrekking op het amateurvoetbal? In het bedrijfsleven is het toch ook niet zo dat een bedrijf dat failliet dreigt te gaan een stichting wordt, om zodoende te overleven? Dus waarom BVO's laten afvloeien naar de amateurtak?
Het zou veel logischer zijn als de NMA zich eerst gaat richten op de concurrentievervalsing in het betaaldvoetbal via overheidssteun aan zieltogende BVO's en via het geforceerd gelijkmatig verdelen van reclame-inkomsten.

De 2 argumenten verraden wel iets anders, iets waarmee de KNVB zich een beetje in de eigen voet schiet, want beide vormen van druk zijn er op gericht dat de scheiding tussen betaald voetbal en amateurs wordt opgeheven. En de KNVB maar roepen dat dit niet aan de orde is.

Maar zo komen we mooi bij reden 3 en het antwoord op de vraag Wie van de 3?

De problemen oplossen van het zorgenkindje Eerste divisie
Natuurlijk gaat het nog steeds om dit argument. Al jaren werd het dan wel en dan weer niet gehanteerd, maar hier is het om te doen. Het is toch geen toeval dat vlak na het besluit over de topklasse er een samenkomst plaatvindt over de sanering van het betaald voetbal.
Maar de KNVB wil natuurlijk geen faillissementen en dus moeten clubs uit de eerste divisie kunnen degraderen, maar alleen als er een zachte landing mogelijk is. Nu komen ze bij degradatie terecht in een te grote poule van amateurs en die stap terug wordt een BVO met haar professionele organisatie fataal, want zonder de reclame-inkomsten uit de betaalde sector kan de zware organisatie niet in stand worden gehouden.
Daarom moet het niveau van de topamateurs omhoog en dan bedoelt de KNVB volgens mij niet zozeer het niveau van het voetbal als meer het niveau van de organisatie, accomodaties en vooral het niveau van de kosten.
Op die wijze wordt het topamateurvoetbal de intensive care van het betaald voetbal.

Willen we echt de identiteit van het amateurvoetbal verliezen?
Willen we echt af van de aantrekkelijke kampioenscompetities en 3e-rangs clubs worden?
Zijn er nog amateurclubs die hier echt zin in hebben?

NEE TOCH!

Daarnaast is het niveau van de eerste divisie te laag om aansluiting te houden met de eredivisie. Clubs die promoveren moeten enorm investeren en degraderen negen van de tien keer het jaar daarop weer naar de eerste divisie, waarna er direct grote financiele problemen opduiken. Het debacle bij ADO Den Haag was daar onlangs een goed voorbeeld van.
Het is heel goed dat de KNVB dat probleem wil aanpakken, maar het lijkt een utopie dat men het niveau van de eerste divisie kan opkrikken door daar een regionaal sterke topklasse onder te plaatsen. Ik acht de kans veel groter dat er voor de eerste divisie helemaal geen ruimte meer overblijft tussen een regionaal sterke topklasse en een landelijk sterke eredivisie. Alle gelden en alle aandacht zal worden verdeeld tussen die 2 lagen, waardoor de zieltogende eerste divisie het nog wel eens veel moeilijker kan krijgen dan nu.


Geen opmerkingen: