dinsdag 19 februari 2008

Oude column nog steeds actueel

Zoals iedereen inmiddels weet gaat het hier om de zoveelste poging van de KNVB om de topklasse leven in te blazen en iedere keer gaat het uiteindelijk om dezelfde argumenten.
Een paar jaar geleden (eind 2005) was ik dat behoorlijk beu en heb ik op de supporterssite van IJsselmeervogels (www.ijsselmeervogels.com) een column gepubliceerd om mijn ongenoegen te spuien. Aangezien de column inmiddels niet meer op deze site te lezen is heb ik 'm in deze blog nogmaals opgenomen en van een paar opmerkingen voorzien om deze actueler te maken, maar voor de rest is het opmerkelijk dat het inhoudelijk zo weer op de huidige situatie toepasbaar is.

De column zoals gepubliceerd eind 2005:
___________________________________________________________________________

Top klasse?

___________________________________________________________________________

Oh, nee he, zie ik u als lezer denken, niet alweer een artikel over de topklasse! Inderdaad maar dat is nu juist de reden waarom ik de pen weer opgepakt heb. Ook ik wordt ziek van dat blijvende gezeur over de invoering van een topklasse en wil een poging doen om het zoveelste proefballonnetje van de KNVB door te prikken.

Vooral de KNVB heeft er de laatste jaren een handje van om maar door te blijven gaan over dit onderwerp. De KNVB is natuurlijk niet gek; het is duidelijk dat er iets moet gebeuren en met name de druk van de internationale voetbalbond doet de KNVB zwichten. Er zit dus niets anders op dan verandering, maar dan liefst wel een die een gezonde en betere situatie oplevert dan nu (ook al vinden de meeste zaterdagclubs hun situatie nu prima).

Helaas is de KNVB een beetje opgejagen wild geworden en opgejagen wild maakt meestal niet de meest doordachte keuzes. Zo ook dit lumineuze idee van een topklasse:

  1. zonder promotieplicht
  2. met zaterdag- en zondagclubs in 1 competitie.

In deze 2 punten zit ‘m nu net de kneep en ik zal ook aantonen dat de te maken keuze van invloed is op het hele amateurvoetbal van topklasse t/m bodemklasse en dus is het terecht dat alle amateurclubs hierover meestemmen met gelijk stemrecht.

Geen promotieplicht

Als je echt aansluiting wilt hebben (dat is wat de internationale bond wil) zal er promotie- en degradatieplicht moeten komen. Aangezien er maar een 5-tal clubs zijn die promotie overwegen, waarvan het merendeel zondagamateurs, is de kans statistisch erg klein dat net die clubs promotie via kampioensschap afdwingen.

De KNVB wil met invoering van de topklasse de professionalisering in het amateurvoetbal verder versnellen en naar een hoger niveau brengen, zodat over een aantal jaren meer clubs zich genoodzaakt voelen door te stromen en dan zal ongetwijfeld promoveren en degraderen een plicht worden.

De huidige verblijvendheid is dus een tijdelijk zoethoudertje. Clubs laat je dus niet in de luren leggen!


Zaterdag- en zondagclubs in 1 competitie

Dit punt is vele malen belangrijker dan het vorige. Het klinkt erg leuk, voor vooral de zondagamateurs, maar is praktisch onuitvoerbaar, omdat we in Nederland de unieke situatie hebben van een scheiding van zondagamateurs en principiele zaterdagamateurs.

Een simpel rekensommetje maakt duidelijk dat het mengen van deze 2 voetbaltakken verregaande gevolgen heeft. Stel dat er 2 topklassen komen met daaronder 3 hoofdklassen zondag en 3 hoofdklassen zaterdag en dat er per topklasse 3 clubs degraderen en per hoofdklasse 1 promoveert.

Stel dat na het eerste seizoen blijkt dat er 4 zaterdagclubs en 2 zondagclubs degraderen; wat moet er dan gebeuren? 1 zaterdagclub gaat op zondag spelen? Onmogelijk! Dit effect kan doorwerken tot de laagste klasse en dus zul je het hele zondagvoetbal moeten opheffen en van topklasse t/m bodemklasse primair op zaterdag moeten spelen.

Anno 2008: er zijn nu ook opties voor degradatie van een zondagclub naar de zaterdagafdeling en vice versa en nog andere varianten die een zinnig mens niet verzint of wil. ze lijken me allemaal onhaalbaar.

Het is maar de vraag of dit praktisch uitvoerbaar is;

  • zijn er genoeg scheidsrechters om dit mogelijk te maken
  • hoe gaan combinatieclubs (met een zondag- en zaterdagafdeling) dit organisatorisch oplossen?
  • kan de organisatie van KNVB dit wel aan?
  • wil iedere zondagclub dit eigenlijk wel?

Om maar een paar punten te noemen, want er zijn er vast wel meer te bedenken. Daarnaast is het zo dat het vermengen van zaterdag- met zondagvoetbal onherroepelijk zal leiden tot de teloorgang van het unieke karakter van het zaterdagvoetbal en dus het kind met het badwater wordt weggegooid.


Wat is dan de oplossing?

Een columnist op de site van AFC deed deze week z’n beklag over columnisten die alleen maar betweterig kunnen zijn (met name Johan Derksen, die in z’n column echt niets zinnigs had te melden over dit onderwerp) en geen bijdrage leveren in het vinden van een oplossing. Nou ik wil me heel graag van Johan D. onderscheiden en denk een simpele maar heel praktische oplossing te hebben waar alle partijen mee kunnen leven en wat gelijk een paar aanwezige praktische problemen ook kan oplossen.

Terug naar de jaren ’60 is mijn leus, want dat is eigenlijk wat de KNVB wil; een soort 2e divisie oprichten met semi-professioneel voetbal (voor zover dat levensvatbaar is, maar dat laat ik even terzijde, want dat geldt voor het huidige plan van de KNVB nog meer).

Dus zondagvoetbal blijft zondagvoetbal en zaterdagvoetbal blijft zaterdagvoetbal. Beiden krijgen een of liefst 2 topklassen (t.b.v. het behoud van de derby’s), maar alleen het zondagvoetbal krijgt een promotie/degradatie regeling met het profvoetbal en wordt dus een soort 2e divisie.

De voordelen op een rij:

  • Het zaterdagvoetbal behoudt haar eigen unieke karakter en als je het goed doorvoert krijgt het ook weer een eigen bestuur, waardoor het eindelijk weer de aandacht krijgt die het verdient en er een extra kwaliteitsimpuls kan komen.
  • Zondag en zaterdag kunnen een eigen bekercompetitie krijgen (met eventueel een extra wedstrijd om de algemene amateurbeker), zodat we voor altijd verlost zijn van het gepruts met het amateurcup-halve-finale-gedoe.
  • De KNVB maakt goede sier richting de internationale bond, want de eerste divisie krijgt de vereiste druk van onderaf
  • Zondagclubs kunnen promoveren zonder lange aanloopperiode (tot nu toe zijn het ook alleen maar zondagclubs geweest die naar het betaalde voetbal zijn overgestapt)
  • En last but not least: het is praktisch simpel uitvoerbaar

Is dit plan niet TOP en KLASSE? Is er iemand die dit idee bij de KNVB onder de aandacht wil brengen. Het mag van mij zelfs zonder bronvermelding .

___________________________________________________________________________

Geen opmerkingen: