dinsdag 17 maart 2009

KNVB gaat voor 2 gescheiden topklassen

De KNVB heeft besloten om een voorstel voor 2 gescheiden topklassen in te brengen in in de regio- en disctrictsvergaderingen in april en mei 2009. Op de algemene vergadering amateurvoetbal op 6 juni moeten de plannen vervolgens definitief worden goedgekeurd.
Inmiddels heeft de KNVB ook aangegeven dat men plannen heeft om 2 plaatsen in de topklasse te reserveren voor BVO's (zie artikel op nd.nl). De invulling wordt dan zo dat per hoofdklasse de nummers 1 t/m 4 direct promoveren en de nummers 5 en 6 een onderlinge promotiewedstrijd spelen.

Nadelen
De keuze voor 2 topklassen in plaats van 4 is van uit het perspectief van de KNVB logisch gezien het primaire doel dat de KNVB heeft met de topklasse: zorgen voor een een vangnet van zo hoog mogelijk niveau voor BVO's die in de problemen komen. Want 1 ding is zeker: het gaat de KNVB alleen maar om het betaalde voetbal en het paaien van de EUFA.

De keuze voor 2 topklassen zadelt de topamateurs op met langere reisafstanden, verminderde regionale binding en vermindering van het aantal regionale derby's. Ook is het zo dat er dus minder hoofdklassers doorstromen naar het hoogste niveau dan bij het instellen van 4 topklassen het geval zou zijn.
Een structuur met 2 topklassen zal ook meer financiële eisen stellen aan de topamateurs dan een structuur met 4 topklassen. Ook in dat kader is de keuze voor 2 topklassen i.p.v. 4 een risicovolle, zeker nu een aantal clubs en clubsponsoren financiëel in de problemen lijken te komen.

Verder ontbreekt het aan een koppeling met de broodnodige herstructurering van het betaald voetbal. Als daar op geanticipeerd wordt dan biedt een keuze voor 4 topklassen meer mogelijkheden en krijg je een meer symetrische voetbalpiramide. Zie ook het artikel op deze blog: Doet de kredietcrisis de voetbalpiramide instorten?

Weerstand
Daarom is er dit keer best weerstand te verwachten van de zondaghoofdklassers en de zaterdag hoofdklasse C (noord/oost). Zie ook de eerste reacties zaterdaghoofdklasse en oost op het plan. De KNVB loopt daarmee weer het risico dat hun plan in duigen gaat vallen al lijkt in eerste instantie die kans kleiner dan bij de poging in 2008 (zie ook artikel op ad.nl).
Maar ook de andere hoofklassers (ook de meer vermogende) moeten zich achter de oren krabben voordat ze hiermee akkoord gaan. De keuze voor 2 topklassen kon wel eens een grotere wissel op het amateurvoetbal trekken dan men lief is. Veel nadelen van het vorige plan gelden nog steeds en zeker de financiële weerslag van deze keuze is er een om in de gaten te houden.

Dus ook nu weer: Zaterdag (en zondag) amateurs; bezint eer gij begint!

Geen opmerkingen: